Hayal Kahvesi
  • Portal
  • Arama
  • Üye Listesi
  • Ajanda
  • Yardım
Ziyaretçi.
Giriş Yap
Üye Ol
Giriş Yap
Kullanıcı Adı:
Şifreniz: Şifremi Unuttum?

Hayal Kahvesi
›
Düşünce Platformu
›
Haberler
›
Araştırma Haberleri
v
1 2 3 Sonraki »
›› v
1 2 3 Sonraki »
Araştırma Farkında Olmadan Korkunun Kokusunu Alıyor Olabilir miyiz?

Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Yeni Konu
Yorum Yaz
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 0
Araştırma  Farkında Olmadan Korkunun Kokusunu Alıyor Olabilir miyiz?
Kıvılcım

Kaybetmek Mevsimleşti İçimde

*
<font color=purple>Admin
Yorum Sayısı: 9,200
Konu Sayısı: 2,983
Rep: 1
Teşekkürler:
310 mesaj içinde teşekkür verildi.
23-02-2025Saat:23:24

Farkında Olmadan Korkunun Kokusunu Alıyor Olabilir miyiz? Araştırmalar Bu Soruyu Yanıtlıyor
!

Tehlikenin kokusunu almak deyimini sıklıkla kullanıyoruz. Peki bunu korkuya çevirsek ve gerçek olduğunu söylesek?

Hiç kalabalık bir odada aniden bir huzursuzluk hissettiğiniz oldu mu? Belki de etrafınızdaki insanların korku veya stresini fark etmeden algıladınız ve ama sırada ne olduğunu anlamadınız.

O zaman açıklık getirelim. Bilimsel araştırmalar, korkunun kokusunu alabildiğimizi gösteriyor. Nasıl mı?

c0176796823a22538dd11e97253794171a309580.jpeg

Sadece görsel ya da işitsel değil, koku yoluyla da duygusal sinyaller iletebiliyoruz.
korkuyu koklamak

New York'taki Stony Brook Üniversitesinde yapılan bir araştırma korku anında salgıladığımız terin içinde özel feromonlar olduğunu ve bu feromonların çevremizdekiler tarafından algılanabileceğini ortaya koyuyor. Bu da korkunun koku yoluyla bulaşıcı olabileceğini gösteriyor.

Yapılan başka bir çalışmada, iki farklı grup öğrenciden ter örnekleri toplanıyor: Biri sınav öncesi stres yaşayanlar, diğeri ise egzersiz yapanlar. Daha sonra bu ter örnekleri başka katılımcılara koklatılıyor ve beyin aktiviteleri fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) ile izleniyor.

Sonuçlar, stresli öğrencilerin terini koklayan katılımcıların beyninde empatiyle ilişkili bölgelerin daha aktif olduğunu gösteriyor. Egzersiz teri ise bu etkiyi yaratmıyor. Tabii ki koklayanlar konunun amacını bilmiyor.

Benzer bir çalışmada, acemi paraşütçüler üzerinde yapılıyor. Koltuk altına yerleştirilen pedler koklatılıyor ve aynı sonuçlar ortaya çıkıyor.

Korku bulaşıcı mı?

Elde edilen bulgular, insanların duygusal durumlarını kimyasal sinyaller aracılığıyla çevrelerindekilere iletebildiğini ve bu sinyallerin algılanmasının, alıcı bireylerde davranışsal ve psikolojik değişikliklere yol açabileceğini gösteriyor.

Ancak bu kimyasal sinyallerin tam olarak hangi bileşenlerden oluştuğu ve nasıl algılandığı konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Yani bir dahaki sefere sebepsiz bir huzursuzluk hissettiğinizde, belki de etrafınızdaki birinin korkusunu "kokluyorsunuzdur".

Webtekno
3876eb0386b1cd65957a333a2216feb6e4898f61.gifv

•
Ara
Alıntı
Teşekkür verenler:
Teşekkür verenler:
Teşekkür verenler:
Teşekkür verenler:
« Önceki Konu | Sonraki Konu »

Hızlı Cevap
Konu

Alıntı yaparak cevap vermek istiyor musunuz?: Alıntı yorumu şimdi ekle veya Alıntıyı iptal et.

• Konuyu Yazdır
Hızlı Menü:

Tarih: 24-07-2025, 03:17
Hakkımızda
Merhabalar efenim. Ben bir siteyim. Siteyim ben tasarlayın beni. Merhabalar efenim. Ben bir siteyim. Siteyim ben tasarlayın beni. Merhabalar efenim. Ben bir siteyim. Siteyim ben tasarlayın beni.
Türkçe Çeviri: MyBBGrup
Forum Yazılımı: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tema yapımcısı: Mert Yazıcı
Tam Görünüm
Konu Görünümü

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping