Hayal Kahvesi
  • Portal
  • Arama
  • Üye Listesi
  • Ajanda
  • Yardım
Ziyaretçi.
Giriş Yap
Üye Ol
Giriş Yap
Kullanıcı Adı:
Şifreniz: Şifremi Unuttum?

Hayal Kahvesi
›
Düşünce Platformu
›
Haberler
›
Araştırma Haberleri
v
1 2 3 Sonraki »
›› v
1 2 3 Sonraki »
Araştırma Frenden Çıkan Toz, Egzoz Gazından Daha Zararlı!

Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Yeni Konu
Yorum Yaz
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 0
Araştırma  Frenden Çıkan Toz, Egzoz Gazından Daha Zararlı!
Kıvılcım

Kaybetmek Mevsimleşti İçimde

*
<font color=purple>Admin
Yorum Sayısı: 9,200
Konu Sayısı: 2,983
Rep: 1
Teşekkürler:
310 mesaj içinde teşekkür verildi.
17-02-2025Saat:23:35
Frenden Çıkan Toz, Egzoz Gazından Daha Zararlı!

Araştırmada, araç frenlerinden çıkan tozların akciğer hücrelerine dizel egzozundan daha fazla zarar verdiği ortaya kondu.

Yapılan yeni bir araştırma araç frenlerinden kaynaklanan tozların akciğer sağlığı için dizel egzozundan daha zararlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre özellikle fren balatalarının aşınmasıyla oluşan tozlar, egzoz dışı emisyonların en büyük kaynağı haline geldi.

Londra’daki bir araştırma ekibi tarafından yürütülen ve yakın zamanda yayımlanan bir çalışmaya göre, yol yüzeyi, lastikler ve fren balatalarından kaynaklanan tozlar, günümüzde Avrupa’da egzoz emisyonlarını geride bırakarak kara taşımacılığında en büyük kirlilik kaynağı oldu.

fren tozu egzoz gazından daha zararlı

d7d183e38ae5b925264e6327583b329223e03302.jpeg

Tozların içinde, özellikle fren balatalarından çıkanlar başı çekiyor. Laboratuvar ortamında yapılan deneylerde, fren tozlarının akciğer hücrelerine dizel egzozundan daha fazla zarar verdiği gözlemlendi. Bu zararların başlıca nedeni olarak, fren tozlarında yüksek oranda bulunan bakır gösterildi. Mevcut düzenlemelerde ise bu durum hâlâ göz ardı ediliyor.

Elektrikli araçlar, egzoz gazlarını ortadan kaldırsa da fren ve lastik aşınmalarından kaynaklanan tozlar nedeniyle egzoz dışı emisyonlara katkıda bulunmaya devam ettiği ifade edildi. Üstelik, elektrikli araçların genellikle daha ağır olması nedeniyle ürettikleri toplam toz miktarının arttığı belirtildi. Kasım 2026’da yürürlüğe girecek olan Euro 7 emisyon standartlarının fren tozu emisyonlarını sınırlaması ve yeni fren teknolojilerini teşvik etmesinin beklendiği paylaşıldı.

Yapılan bu araştırmada ise egzoz dışı emisyonların da egzoz gazları kadar ciddi bir sağlık riski oluşturduğu ortaya kondu. Bu nedenle elektrikli araçlara geçiş sürecinde yalnızca egzoz emisyonlarının değil, fren ve lastik aşınmalarından kaynaklanan tozların da düzenlemelere dahil edilmesi gerektiği vurgulandı.

Webtekno
3876eb0386b1cd65957a333a2216feb6e4898f61.gifv

•
Ara
Alıntı
Teşekkür verenler:
Teşekkür verenler:
Teşekkür verenler:
Teşekkür verenler:
« Önceki Konu | Sonraki Konu »

Hızlı Cevap
Konu

Alıntı yaparak cevap vermek istiyor musunuz?: Alıntı yorumu şimdi ekle veya Alıntıyı iptal et.

• Konuyu Yazdır
Hızlı Menü:

Tarih: 25-07-2025, 03:49
Hakkımızda
Merhabalar efenim. Ben bir siteyim. Siteyim ben tasarlayın beni. Merhabalar efenim. Ben bir siteyim. Siteyim ben tasarlayın beni. Merhabalar efenim. Ben bir siteyim. Siteyim ben tasarlayın beni.
Türkçe Çeviri: MyBBGrup
Forum Yazılımı: MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tema yapımcısı: Mert Yazıcı
Tam Görünüm
Konu Görünümü

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping